آزمایش التراسونیک چیست؟
آزمایش التراسونیک از نوع آزمون های غیرمخرب است. این آزمون به طور کلی برای سنجش میزان مقاومت و همگن بودن بتن انجام می شود. در این آزمایش می توان کیفیت دانه بندی بتن را اندازه گیری کرد و در صورت وجود ترک در بتن، عمق آن را اندازه گرفت.
هدف از این آزمایش چیست؟
هدف از این آزمایش همانطور که گفته شد، در درجه اول ارزیابی کیفیت مقاومت بتن و پیدا کردن منحنی دانه بندی است. یکی دیگر از چیزهایی که با این آزمایش میتوان اندازه گیری کرد، ناپیوستگی هایی است که ممکن است در بتن وجود داشته باشد. هر ناپیوستگی مانند ترک، لایه لایه شدن بتن و موارد مشابه در آزمایش التراسونیک به دست می آید.
آزمایش التراسونیک چگونه انجام می شود؟
در این آزمایش پالس هایی توسط دستگاه التراسونیک با فرکانس حدودی 50 هرتز به داخل بتن فرستاده می شود. در سمت دیگر بتن مورد آزمایش گیرنده وجود دارد که پالس ها را دریافت می کند. مدت زمانی که می گذرد تا این پالس ها از فرستنده به گیرنده برسند، ویژگی های بتن مانند چگالی و ویژگی های الاستیک ماده را تعیین می کند. هر چه سرعت رسیدن پالس ها به گیرنده بیشتر باشد، مدول الاستیسیته ی بتن، چگالی و مقاومت آن بیشتر خواهد بود. البته سرعت رد شدن این پالس ها از داخل بتن به عواملی مانند رطوبت بتن، ابعاد نمونه و مسلح بودن یا نبودن بتن نیز بستگی دارد. لازم است بدانیم که برای اندازه گیری دقیق این مقدار تا کنون هیچ فرمولی به دست نیامده است. به طور کلی عوامل تاثیرگذار بر سرعت پالس بتن را می توان اینگونه دسته بندی کرد:
- طول و شکل مسیر نمونه آزمایشی
- ابعاد نمونه
- بررسی وجود داشتن یا نداشتن فولاد تقویت شونده
- رطوبت و دما